HISTORIE

Herfølge Husflid hed oprindeligt Herfølge Sogns Husflidsforening og er landets ældste aktive husflidsforening. Foreningen startede i 1873 med aktiviteter lige siden.

Vi har råderet over et lille hus, der ikke bruges til andet end husflid.

Vi har været på Lokalhistorisk Arkiv og fundet følgende omkring vores forening og husflidshuset:

Foreningen kan føres tilbage til 1872, og var således stiftet før Dansk Husflidsselskab blev dannet i 1873. Vi blev en af de første foreninger, der tilsluttede sig Husflidsselskabet og er nu den ældste forening i Dansk Husflidsselskab.

Husflidshuset blev opført i 1912.
Midlerne til byggeriet, kom i stand ved hjælp af salg af aktier.
Den daværende formand, gartner Peter Andersen, gik fra dør til dør og solgte disse aktier til kr. 2,00 stykket.
Der blev indsamlet kr. 1.000,00, men huset kostede desværre kr. 3.145,00. En velvillig Herfølge Kommune stillede sig til rådighed, og problemet blev klaret.

Dette kommunale samarbejde er på trods af diverse kommunesammenlægninger fulgt med i bedste stil.
I dag er det Køge Kommune, der ejer huset og Herfølge Husflid, der har råderetten.

På nær en kort periode, hvor undervisninger var flyttet til den "nye" Centralskole i Herfølge, og hvor en del af Husflidshuset var omdannet til beboelse, har der altid været Husflidsaktivitet i det lille hus på Tingvej 3.

I forbindelse med 100 års jubilæet i 1972, er der i en avisartikel beskrevet et svimlende antal elever og et meget lille antal husflidslærere, der har været aktive i foreningen og holdt liv i Herfølge Husflidsforening i rigtig mange år.

Fra 1943 til 1972 var det 7 husflidslærere, hvor af den ene, Otto Olsen, i 26 år havde undervist 110 hold med ialt 8.022 elever.
Den standart kan vi vist ikke leve op til i dag!

100 års fødselsdagen blev afholdt på Hotel Påskebjerg Kro, hvor der efter de mange taler, der kun måtte vare 10 minutter hver, var underholdning af Raquel Rastenni og et orkester under ledelse af, danmarks dengang yngste kapelmester, Henrik Krogsgård.

Ja - de forstod at feste dengang!

JUBILÆUM

Som vores historie herover fortæller, så er vi en gammel forening, og i år har vi kunnet fejre 

                            
140 års jubilæum


Der blev afholdt reception den 13. september 2013.

Medlemmer, sponsorer, samarbejdspartnere, undervisere osv. var inviteret, via mail, breve og opslag i avisen.

Der var mange gennem huset, gamle som nye brugere, samarbejdspartnere, andre foreninger og en sponsor havde også fundet tid til at kigge forbi.

For os, der bruger huset i dag, var det også til stor glæde, at et par ældre tidligere brugere kom forbi og viste os noget af deres håndværk, fremstillet af dem selv for en "menneskealder siden", da de var unge drenge.

Pressen havde i ugen op til og i den efterfølgende uge bragt artikler om foreningen og Dansk Husflid havde en flersidet artikel i deres blad.

Tak til alle for jeres deltagelse

Huset har i ugerne efter fået nye vinduer og døre. Sikke en ansigts løftning til huset, som vi håber at holde aktivt i gang i mange år endnu.

I forbindelse med jubilæet har der været en udstilling på det lokale bibliotek. Se billeder under fotoalbum